So šéfkuchárom prestížnej reštaurácie Rouge v Nitre Štefanom Benďákom som sa zoznámila len prednedávnom pri príprave Dukanových dní. Poslala som mu recepty vhodné na Dukanovu diétu, potom si prišiel osobne z môjho skladu povyberať potraviny, ktoré by chcel použiť pri zhotovovaní receptov a ďalšie stretnutie sme mali už priamo v reštaurácii pri ochutnávke jedál. Za pár minút mi vykúzlil také špeciality, že som neverila vlastným očiam. „Najskôr ochutnajte a potom sa porozprávame“, odpovedal pán Benďák keď som mu navrhla, že by som mu chcela položiť aj zopár otázok. Po degustácii som teda šéfkuchára reštaurácie Rouge aj trochu vyspovedala.   

Ako je to na Slovensku s jemnou gastronómiou ?

Celkovo je to postavené na surovinách. Kvalitné suroviny, ktoré máme aj my v reštaurácii niečo stoja a závisí potom na financiách ľudí, či si to môžu dovoliť alebo nie. Druhá vec je tá, že sme prežili 40 rokov komunizmu a stále pretrváva isté návyky, a čo sa týka gastronómie sme počas tých rokov kvázi spali.

Akú kuchyňu uprednostňujete ?

Mám rád regionálnu kuchyňu, je to aj trend, ale nie vždy je to jednoduché, nakoľko tých potravín, respektíve zložiek, ktoré sa do jedál pridávajú je viac a nie vždy môžem použiť len regionálne suroviny. Mám rád francúzsku a taliansku kuchyňu.

Kupujete produkty od miestnych výrobcov ?

Áno, kupujem šaláty, bylinky a zeleninu. Keď sa dá aj mäso, ale to ešte nie je až na takej úrovni. Ryby vozím z Čiech.

Ktorá kuchyňa vás v živote najviac ovplyvnila ?

Vyrastal som na bývalej rakúsko-uhorskej hranici, takže sa to odrážalo od toho. Ale mám rád, ako som už spomínal, francúzsku a taliansku kuchyňu, ktoré sú veľmi inšpirujúce. Posledné dva roky som varil v thajskej reštaurácii, takže to ma tiež určite ovplyvnilo. Dosť som aj pracovne cestoval, dvakrát som bol v Nemecku, Taliansku a Španielsku.

Odkedy pôsobíte v reštaurácii Rouge  a aký typ klienta chodí do tejto reštaurácie ?

Som tu vyše pol roka. Najviac hostí je asi biznismenov, nakoľko sme biznis hotel, ale prichádzajú sem hlavne takí ľudia, ktorí raz ochutnali moju kuchyňu, zachutilo im a potom sa vracajú.   

Ako často zostavujete menu a ako často ho meníte ?

Menu robím podľa sezónnosti, vychádza to raz za štvrťroka, čiže na jar je napríklad špargľa, v lete cukety, na jeseň dyne, cez zimu je to skromnejšie, ale tiež sa vždy niečo vhodné nájde. Pri vyhotovení jedál sa prispôsobujem aj klientovi a snažím sa vyhovieť aj individuálnym požiadavkám, ak klient nechce napr. nejakú prílohu, ale radšej inú, tak mu samozrejme jedlo prispôsobím podľa jeho predstáv.

Tento týždeň si môžu klienti reštaurácie Rouge pochutnať aj na špecialitách vo vašom prevedení bez dôsledkov na ich štíhlu líniu alebo dokonca aj pár kilogramov schudnúť, nakoľko ste do týždenného menu zaradili aj jedlá podľa receptov svetoznámej Dukanovej diéty. Čo bolo pre vás najťažšie pri zhotovovaní jedál podľa diéty francúzskeho lekára Pierra Dukana ?

Nemôžem povedať, že najťažšie, ale určite nie je jednoduché pripravovať jedlá bez tuku. Musím však povedať, že sa to dá a verím, že klientom našej reštaurácie bude dukanove menu chutiť.    

Šéfkuchár reštaurácie Rouge v Nitre Štefan Benďák je veľmi skromný človek a myslím si, že skôr ako slová zaňho hovoria doslova umelecké výrobky na tanieri. V predpremiére Dukanových dní som jeho kreácie ochutnala a musím povedať, že málokto by uveril tomu, že diéta alebo diétne jedlo môže byť doslova gastronomickým zážitkom. Príďte, ochutnajte a nechajte sa aj vy unášať harmóniou nezabudnuteľných chutí na tanieri...