
Polievky
Brokolicový krém (od našej čitateľky Hanky) - 2. a 3.fáza

POTREBUJEME :
Brokolicu
0,5 l – 0,7 l vývaru alebo vody
Soľ
Biely jogurt 0,1 % tuku
POSTUP :
Brokolicu uvaríme vo vývare alebo osolenej vode do mäkka. Vody musí byť málo, aby vznikol krém. Pokiaľ je vody príliš veľa, tak z nej odlejeme.
Brokolicu rozmixujeme a hustú kašu trochu rozriedime vývarom, ktorý sme si odložili.
Primiešame jogurt alebo ním...
—————
Pórová polievka s drožďovými knedličkami (od našej čitateľky Hanky) - 2. a 3.fáza

POTREBUJEME :
* pór
*1-2 kocky droždia
*Vývar alebo zeleninový bujón
*2 lyžice ovsených otrúb
*1 lyžicu škrobu
*1 vajce
POSTUP :
Pór nakrájame na kolieska a prepláchneme. Dáme variť do vývaru.
Medzitým na panvici rozpustíme droždie, odložíme z ohňa, pridáme vajce a otruby smiešané so škrobom.
Poriadne rozmiešame, vrátime na sporák a miešame pokiaľ...
—————
Kapustová polievka (od našej čitateľky Sylvie) - 2. a 3.fáza

POTREBUJEME :
1 stredne veľkú hlavičku bielej kapusty
2 cibule
1-2 červené papriky (hrubostenné)
rajčinové pyré alebo sekané konzervované rajčiny
soľ
POSTUP :
Do hrnca kvapneme olej, vytrieme servítkou, popražíme nakrájanú cibuľu, na drobnejšie nakrájanú prípadne nastrúhanú kapustu, tak isto nakrájanú papriku, zalejeme horúcou vodou, pridáme pyré alebo konzervované...
—————
Halászlé (od našej čitateľky Syssy) - 2.a 3.fáza
POTREBUJEME :
*2 väčšie cibule
*zavárané paradajky (cca 2 dcl pohár)
*zaváranú papriku (cca 2 dcl pohár, ale nie papriku v oleji)
*2 kusy menšej ryby alebo 1 väčšiu - karas, kapor....
*soľ
*mletú rascu
*mleté čierne korenie
*štipľavú červenú papriku
*1 lyžicu ovsených otrúb
POSTUP :
1. Hrniec pokvapkáme kvapkou oleja, vytrieme servítkou a dobre vyhrejeme. Opražíme...
—————
Mäsová polievka s drobeničkou (od našej čitateľky Kvetky) - 1., 2. a 3.fáza
POTREBUJEME :
*1 kus kuracích pŕs
*trochu vegety
*soľ
*vaječný bielok
*1 liter vody
Na závarku:
*vaječný bielok
*soľ
*1 lyžicu ovsených a 1 lyžicu pšeničných otrúb
POSTUP :
1. Kuracie mäso nakrájame na kocky, pridáme štipku soli a vegety a varíme vo vode do zmäknutia.
2. Medzitým si v miske rozšľaháme bielok a postupne pridávame otruby za neustáleho premiešavania...
—————
Litovský boršč (od našej čitateľky Evky) - 2. a 3.fáza
Boršč
POTREBUJEME (pre 2 osoby) :
*mladú cviklu (cca 3-4 malé červené repy, vrátane listov)
*½ uhorky
*½ zväzku kôpru
*1 lyžicu pažítky
*2 vajcia uvarené
*1 strúčik cesnaku
*500 ml nízkotučného jogurtu alebo cmaru
*citrónovú šťavu (asi 3 polievkové lyžice)
*soľ
*korenie
POSTUP :
1. Listy cvikly umyjeme a nakrájame na tenké prúžky.
2. Očistíme a na kocky nakrájame hľúzy, dáme...
—————
Zeleninová polievka (od našej čitateľky Veroniky) - 2. a 3.fáza

POTREBUJEME :
*kel
*kapustu
*pór
*šampiňóny
*čierne korenie
*soľ
*cesnak
*škrob
POSTUP :
1. Udusíme kel, bielu kapustu, pór a šampiňóny.
2 Pridáme korenie, roztlačený cesnak a zahustíme kukuričným škrobom.
—————